Kedves Megoldó tagok!
Ez egy 3 hetes tisztító kúra, szénhidrátok mellőzésével. Az első pár napot kell csak átvészelni, utána istenien érzi magát az ember és csak úgy szaladnak le a kilók.
A kúra megkezdése előtti két este fogyasszunk el egy-egy bögre salaktalanító gyógyteát. Ez lehet kínai szűztea, vagy a méregtelenítő gyógytea. Ez azért fontos, mert a kúra első hetében nem igen lesz székletünk és a már odaérkező, de még ki nem ürült salakanyagból mindent visszaszív a szervezet, hasznosulnak még azok a méreganyagok, amiknek semmi keresnivalójuk nincs szervezetünkben.
1. hét 1-3. nap: egész nap ajánlatos jó sok (3-4 liter) vizet, vagy citromos vizet elfogyasztani. A citromos vizet valódi citromból készítsük. Ez azért fontos, mert a citromlevekben, amik palackozva vannak, rengeteg adalékanyagot tesznek. Mi meg éppen ezektől szeretnénk megszabadulni.
4-7. nap: A rengeteg citromos víz mellett most már natur zöldségleveket is fogyaszthatunk. Nagyon ügyeljünk arra, hogy semmiféle adalékanyagot és cukrot ne tartalmazzanak!
2. hét 8-10. nap: Most már a rengeteg citromos víz (min. 2 liter)és nyers zöldség lé mellett nyers zöldségeket (saláta, uborka, paradicsom, paprika, hagyma, krumpli, répa, retek, gomba) is fogyaszthatunk, amikor csak megéhezünk. A folyadék mennyiségét ne csökkentsük le 2,5 liter alá!!!
11-14. nap: A fentiek fogyasztása mellett most már párolt, főtt zöldségeket is fogyaszthatunk. Ezeket dúsíthatjuk száraz túróval, mozarella sajttal, vagy natur tofuval, esetleg 1 főtt tojással is. A nagy mennyiségű (min. 2 liter citromos víz + zöldséglé) folyadékról ne feledkezzünk meg! A folyadék mennyiségét ne csökkentsük le 2,5 liter alá!!!
3. hét: 15-17. nap: Most már a sok salátaféle és párolt zöldségek mellé ehetünk száraz párolt natur húst, de csak napi 1 alkalommal. Szénhidrátot viszont még most se együnk!!! A folyadék mennyiségét most se csökkentsük le 2,5 liter alá!!!
18-21. nap: Ehetünk húst, sonkát és némi kevés szénhidrátot is, de nagyon csekély mértékben a saláták és zöldségfélék mellé. Leginkább csak pirított zsemlekockákkal kezdjük a visszaszokást, vagy barnarizzsel, zabpehellyel, búzakorpával. Ezután is ügyeljünk a túlzott fehér kenyér, cukor és tészta fogyasztására!!! A folyadék mennyiségét még mindig ne csökkentsük le 2,5 liter alá!!!
A bő folyadékfogyasztás érdemes folyamatosan betartani, és heti 2-3 alkalommal biciklizni, tornázni, vagy nagyokat sétálni (a kerti munka is sok energiát éget el). Így tartósan megtarthatjuk ideális testsúlyunkat.
Ezt a kúrát félévente megismételhetjük.
By Pór Évi Gyűjtéséből
azok, akik 35 fölött nem tornáznak rendszeresen, évente 20-25 dekányi izomtömeget veszítenek.
Általános életkori hibák A harmincasok legnagyobb hibája, fõleg ha felszednek egy pár kilót, hogy makacsul ragaszkodnak a fiatalabb korukban bevált aerobik gyakorlatokhoz. Tekintve, hogy életkoruk miatt vesztettek izomtömegükbõl, a legfontosabb, hogy a gyakorlatokat most már súlyzóval végezzék, hogy megállítsák az izomtömeg természetes csökkenését. Több izom több kalóriát éget, így a fogyás is jóval hatékonyabb lesz.
Mi a teendõ? Súlyzózás. Egy tanulmány szerint hat hónapon át végzett heti háromszori súlyzós edzés után a szervezet 80 helyett 150 kalóriát éget el naponta. Ajánlott még a heti háromszor 45 perces szíverõsítés is: futás, kerékpározás. Minden étkezés tartalmazzon fehérjét: tojás, hal, vagy pulyka. A fehérjegazdag táplálkozás felgyorsítja a kalóriaégetést.
Például készítsen az egész család számára könnyű, Tonhalas rizses vacsorát.
Hozzávalók 4 személyre: 3 tojás 1 tonhalkonzerv 1 nagy csokor snidling 15 dkg gyorsrizs 1 csirkeleveskocka
Elkészítés: A tojásokat 15 percig főzzük, majd lehűtjük, meghámozzuk, és kockákra vágjuk. Közben a halat leszűrjük, a levét félretesszük. A snidlinget apróra vágjuk. A rizst a tasakon olvasható ideig főzzük. A főzővíz mennyiségét a tonhal leve és a szükséges vízmennyiségben feloldott leveskocka együtt adja ki. Ha kész, leszűrjük. A tojást és a snidlinget a rizzsel összekeverjük, alaposan felmelegítjük, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A tonhaldarabokat a rizs tetejére rakjuk, és fedő alatt pár perc alatt az egészet átmelegítjük. Salátát adhatunk hozzá. (1 adag 326 kcal.)
40 év
Az anyagcsere tovább lassul. Az izom- és erõ-veszteség, amely a harmincas évekkel kezdõdött, tovább gyorsul. De nem kell elkeseredni – ez még nem jelent teljes végelgyengülést! Az anyagcserét bármilyen életkorban maximális mértékben serkenteni lehet.
Általános életkori hibák 40 éves korban már naponta 120 kalóriával kevesebbre van szükség, mint húszévesen. A gond az, hogy ezt nagyon kevés nõ veszi figyelembe, és nem kevesebbet, hanem több kalóriát fogyaszt, mint fiatalabb éveiben. Ebben az életkorban a nõk lustábbak és hajlamosak a testgyakorlás elhanyagolására. Ha nem látogatja az edzõtermeket, legalább igyekezzen minél többet gyalogolni, sétálni, ahelyett, hogy már a ház elõtt beülne autójába. A kevésbé intenzív testmozgás is többet ér, mint a semmi.
Mi a teendõ? Tányérján legyen mindig elegendõ fehérje, gyümölcs, zöldség és teljes õrlésû gabona. Feltétlenül végezzen erõsítõ gyakorlatokat (ebben az életkorban különösen fontos!), és heti öt alkalommal 35 percnyi közepes, vagy 45 percnyi könnyû erõsítõ gyakorlatokat. Az erõfeszítés meg fogja hozni a gyümölcsét. A kutatók szerint egy rendszeresen mozgó 45 éves nõ anyagcseréje ugyanolyan gyors lehet, mint egy 20 évesé!
Torta helyett készítsen inkább Müzligolyókat.
Hozzávalók: gabonapehelykeverék (zab, rozs, búza, árpa) méz víz meggybefőtt kakaópor (lehet cukrozott és natúr is)
Elkészítés: A gabonapehely keveréket daráljuk le kávédarálón, kb. zabkorpa finomságúra. Rakjunk bele ízlés szerint mézet és annyi vizet, hogy nehezen kenhető állagú masszát kapjunk. Hagyjuk állni 15 percig. Ha megszívta magát a gabona, kiskanálnyi mennyiségű golyókat formázzunk. A golyót töltsük meg meggyel és hempergessük bele a kakaóba.
: A csontok egészségének megőrzéséhez és az izmok zavartalan működéséhez legalább 800 mg kalciumra van szükség naponta. A megfelelő bevitel különösen a nők számára fontos, hiszen az évek előrehaladtával csökken testükben az ösztrogéntermelés, így csontjaik törékenyebbé válnak.
A kalcium mindemellett remek karcsúsító: a tudományos kutatások szerint napi 1200 mg segít a felesleges zsírpárnák eltüntetésében. Ha az alábbi étrendet követed, gondoskodsz a megfelelő ásványianyag-bevitelről, s emellett a vonalaidat is óvod.
Reggeli: egy szelet teljes kiőrlésű kenyér fél teáskanál vajjal és 5 dkg pulykasonkával. Ehhez heti két alkalommal egy-egy főtt tojást is ehetsz. Tápérték: kb. 185 kcal
Uzsonna: egy szelet teljes kiőrlésű kétszersült egy szelet zsírszegény sajttal és egy paradicsommal. Tápérték: kb. 80 kcal Nassolnivaló: egy pohár joghurt vagy 20 dkg bogyós gyümölcs. Tápérték: kb. 90 kcal,
Főételek
Halfilé mozzarellával 150 gramm tengeri halfilét fűszerezz be és locsold meg citromlével. Tedd kiolajozott tűzálló tálba, és fóliával letakarva süsd 200 fokon tíz percig. Távolítsd el a fóliát, és borítsd be a halat 5 dkg, vékony szeletekre vágott mozzarella sajttal, és két, karikákra szelt koktélparadicsommal. Tedd vissza még 5 percre a sütőbe. Salátalevelekkel vagy rukolával tálald. Tápérték: kb. 335 kcal, 475 mg kalcium
Pulykasült mandulás szósszal 120 gramm pulyakmellfilét egy teáskanál olajon piríts meg. Vedd ki a húst, és tegyél az olajos serpenyőbe 3 evőkanál vizet, majd keverj el benne 2 teáskanál mézet. Addig kevergesd, míg szószos állagú nem lesz. Öntsd a sült húsra, és szórd meg egy evőkanálnyi pirított mandulával. Párolj meg 200 gramm zöldborsót két teáskanál vajon, majd fűszerezed meg. Ezzel tálald a húst. Tápérték: kb. 330 kcal, 700 mg kalcium
Spenótpüré burgonyával 120 gramm apró szemű krumplit sós vízben főzz meg. 300 gramm spenótpürét párolj meg, és ha megpuhult, keverd össze 50 gramm ricottával (olasz tejszínes krémsajt). Szerencsendióval, borssal és csípős mustárral ízesítsd. Adj hozzá két teáskanál vajat, majd szedd egy mély tányérba, és halmozd rá a főtt krumplit. Csíkokra vágott főtt sonkával tálald. Tápérték: kb. 320 kcal, 520 mg kalcium
Mi az a léböjtkúra?
A léböjt során meghatározott ideig lemondunk a szilárd ételekről, és csak frissen csavart gyümölcs- és zöldségleveket, ásványvizet, gyógyteát fogyasztunk. A kúra lehet egy- vagy kétnapos, illetve egy- vagy kéthetes is, ez utóbbi esetben a levek mellett könnyű, zöldséges ételeket is fogyasszunk. Eleinte kezdjük egynapos kúrával, amelyet akár kéthetente is végigcsinálhatunk. Kétnapos kúrát két-három havonta végezhetünk, az egy- és kéthetes kúrákat pedig negyed-, illetve félévente ajánlják. A frissen facsart gyümölcs- és zöldséglevek segítenek kiüríteni szervezetünkből a felhalmozódott méreganyagokat, ezért a léböjt után frissebbnek, erősebbnek érezzük magunkat, szebb lesz a bőrünk, csillogóbb a hajunk.
Mennyi ideig böjtöljünk?
Mérje fel, milyen hosszú kúrára van szüksége, és mi az, amit végig tud vinni. Nagyon fontos, hogy mielőtt belekezd a kúrába, kérje ki háziorvosa tanácsát. Tanácsos a böjtölést heti egy nappal kezdeni, majd havonta emelni a kúra időtartamát addig, míg már gond nélkül képesek vagyunk egy teljes hetet végigcsinálni. A diéta idején kb. 4 liter folyadékot fogyasszunk, és a leveseken kívül semmit ne együnk. A méregtelenítőkúra alatt ne igyunk kávét. Helyette igyunk zöld teát.
Mi mit jelent?
Teljes böjt: Ez a legszigorúbb böjtkúra. Vízkúrának is nevezik, mivel ilyenkor csak vizet és teát ihatunk. Módosított koplalókúra: A víz és tea mellett kis mennyiségű szénhidrátot és fehérjét is fogyaszthatunk. Ez általában valamilyen fehérjeital formájában kerül a szervezetbe. Léböjtkúra: Naponta ötször frissen préselt gyümölcs- vagy zöldséglevet iszunk, és sok-sok vizet. Kásakúra: Zabból, rizsből, lenmagból folyékony állagú kását főzünk, természetesen só és cukor nélkül. Kis adagokban és melegen együk a kását, ha pedig egy kicsit barátságosabbá szeretnénk tenni az étkezést, szórjunk rá egy kevés fahéjat, vagy keverjünk hozzá kiskanál mézet! Gyógyböjt: Teát és vizet iszunk a nap folyamán, valamint két alkalommal főtt zöldség levét vagy nyersen préselt gyümölcs- és zöldséglevet. Elsősorban az anyagcserezavarokon segít.
Egynapos böjt
Természetesen egy egész hetes – vagy akár hosszabb – böjt hatékonyabb, mint egyetlen nap. De egy böjtös nap is több a semminél. Ilyenkor a szervezetet legalább egy napra tehermentesítjük a táplálékfeldolgozás alól, kikerülnek a szervezetből a salakanyagok és mérgek. Ünnepek, lakomák, kiadós vacsorák vagy poháremelgetős, cigarettafüstös esték után különösen jót tesz a böjt, mert regenerálja a szervezetet. Az egynapos böjtök tulajdonképpen nem igényelnek semmiféle felkészülést, és könnyen megvalósíthatók. Hasznos, ha hetente egy koplalónapot tartunk, különös tekintettel a „gyorsan bedobok egy hamburgert” életmódra.
Gyümölcsnap: A nap folyamán másfél kiló friss gyümölcsöt együnk, lehet vegyesen is, a vacsorához családunknak készítsünk gyümölcssalátát! Nyerskosztnap: Ne ijedjünk meg, nem olyan félelmetes. Hiszen egész nap gyümölcsöt és salátát eszünk majd. Reggelire gyümölcssalátát vagy akár müzlit, délben és este reszelt vagy felaprított zöldségekből összeállított salátát kevés olajjal, citrommal és fűszerekkel ízesítve. Rizsnap: Főzzünk meg egy nagyobb adag barna rizst, amit különféle módon ízesítve egész nap eszegetünk majd. Ha édesen kívánjuk, keverjünk hozzá párolt almát vagy mézet, esetleg mazsolát, fahéjat. Ha sósan ennénk, adjunk hozzá egy kevés párolt paradicsomot vagy reszelt répát, zellert, ízesítsük apróra vágott petrezselyemmel, snidlinggel. Családtagjainknak ez akár köretként szolgálhat egy szelet hal vagy hús mellé. Joghurtnap: Az emésztőrendszer egyik gyógyszere a joghurt. Kíméletes, de alapos tisztítást végez, a felfrissülésről nem is beszélve! Vegyünk öt pohár sovány joghurtot, amit a nap folyamán különféle ízesítéssel elkészíthetünk. Friss gyümölccsel – reszelt almával, összetört banánnal –, citromlével és mézzel elkeverve vagy zöldfűszerekkel, reszelt zöldségekkel, curryvel, fokhagymával dúsítva változatos – és nagyon finom! – ételeket készíthetünk. A családot pedig mélyhűtött málnával vagy eperrel összeturmixolt joghurtból készült különös, üdítő desszerttel lephetjük meg.
Villámgyors joghurtdiéta
Túleszi magát a hétvégeken? Ne törõdjön azzal, hogy felszed egy-két fölösleges kilót, mert a négynapos joghurtdiétával könnyedén leadhatja.
A reggeli mindennap két dl natúrjoghurt és egy vékony szelet rozskenyér, amelyre ízlés szerint pakolhatunk pulykamellsonkát vagy sovány sajtot, uborka- és paradicsomkarikákat. (kb. 200 kcal)
1. nap
Ebéd: Joghurtos, málnás tojás
2 tojást szétválasztunk. A fehérjét habbá verjük, majd belekeverjük a sárgáját. A tojásmasszát teflonserpenyõben zsiradék nélkül megsütjük. 2 dl natúrjoghurthoz 15 dkg málnát keverünk, citrommal, édesítõvel ízesítjük, és az omlettre halmozzuk. (318 kcal)
Vacsora: Almás pulykasaláta
Felkockázunk 8 dkg pulykasonkát. Meghámozunk és felszeletelünk egy almát. A sonkát és az almát a salátalavelekre tesszük, és leöntjük egy dl friss zöldfûszerekkel ízesített joghurttal. Egy vékony szelet rozskenyeret fogyasszunk hozzá. (284 kcal)
2. nap
Ebéd: Rozmaringos burgonya
20 dkg krumplit héjában megfõzzünk, meghámozzuk, félbevágjuk. 1 teáskanál olajon megpirítjuk, sóval, borssal, rozmaringgal fûszerezzük. 2 dl joghurtot pritaminpürével ízesítünk, majd belekeverünk 1-1 kockára vágott zöldpaprikát, paradicsomot és lila hagymát. A zöldséges joghurtot a burgonyára öntjük. (307 kcal)
Vacsora: Zöldséges halacska
15 dkg tengeri halfilét megsózunk, borsozunk, nagy alufólialapra fektetjük. Ráhalmozunk 12-12 dkg reszelt sárgarépát és karalábét. Beborítjuk egy fél felkarikázott poréhagymával. 0,5 dl joghurtot kikeverünk sóval, borssal, friss zöldfûszerekkel, és a halra öntjük. A fóliát lezárjuk, és forró sütõben 15 percig sütjük. (316 kcal)
3. nap
Ebéd: Joghurtos krémleves
Egy teáskanál olajon üvegesre párolunk egy fej kockára vágott hagymát és egy gerezd fokhagymát. Hozzáadunk 20 dkg karikára vágott cukkinit, egy szál sárgarépát és egy piros húsú paprikát. Felöntjük 2,5 dl húslevessel, és megfõzzük. 0,5 dl natúrjoghurtot zúzott fokhagymával és 1 teáskanál reszelt parmezánnal kikeverünk, és ezzel díszítjük a levest. (312 kcal)
Vacsora: Gyümölcskehely
Egy banánt felkarikázunk, hozzáadunk 25 dkg konzervananászt. 2 dl joghurtot édesítõszerrel és pár csepp citromlével kikeverünk, és a gyümölcsökre öntjük. (300 kcal)
4. nap
Ebéd: Joghurtos újburgonya-saláta
25 dkg újburgonyát puhára fõzünk. 2 újhagymát és 4 piros retket megtisztítunk, a burgonyával együtt tálba rakjuk, megsózzuk, megborsozzuk. 2 dl joghurtot a fölaprított zöldfûszerekkel (1 csokor petrezselyem, 1 csokor bazsalikom) összekeverjük, leheletnyit megsózzuk, megborsozzuk, végül a zöldségekkel összekeverjük. Paradicsomkarikákkal díszítjük. (330 kcal)
Vacsora: Mákos csemege
20 dkg almát vékony cikkekre vágunk. Rá 6 dkg mazsolát, 10 dkg darabokra tördelt pászkát teszünk, hozzáadunk 2-3 pohár joghurtot, 3 evõkanál mézet, majd lazán összekeverjük. Tálkákba szedjük, és tálalás elõtt mákot szórunk rá. (350 kcal)
Burgonyadiéta
A krumpli hízlal - hallhattuk sokszor. Ez tévhit, ugyanis nNem mindig hízlal. Attól függ, milyen formában készítjük el, mivel együtt esszük. Sőt, még fogyni is lehet vele!
Reggeli 1 dl grépfrútlé, 1 szelet teljes őrlésű sötét rozskenyér vagy 1 rozszsemle 1/2 teáskanál vajjal. Kevés tehéntúrót vagy sovány sajtot és paradicsomot, zöldpaprikát, uborkát tehetünk rá.( 210 kcal)
Tízórai 1 pohár natúr joghurt lenmaggal. (95 kcal)
Uzsonna 1 pohár natúr joghurt lenmaggal. (95 kcal)
1. nap Ebéd Burgonyaragu 20 dkg apró szemű burgonyát héjában megfőzünk. 1 kis fej hagymát kevés olajon megpárolunk, hozzáadunk 1 szál karikára vágott sárgarépát. Sóval, őrölt korianderrel fűszerezzük és megpároljuk. Hozzáadjuk a karikára vágott burgonyát, összemelegítjük, 1 kanál tejszínnel gazdagítjuk. Petrezselyemmel megszórva tálaljuk, fejes salátát kínálunk hozzá.(350 kcal)
Vacsora Svájci burgonya csőben sütve 20 dkg apró szemű burgonyát héjában megfőzünk, hosszában, héjastul kettévágjuk. Tálba helyezzük és megkenjük 2 gerezd zúzott fokhagymával. Beborítjuk 4 dkg felszeletelt, olvadós sajttal. Sütőben 10 percig sütjük, frissen őrölt borssal megszórjuk. Fejes salátát kínálunk hozzá ecetes-olajos-mustáros öntettel.( 330 kcal)
2. nap Ebéd Karaj kertészné módra 20 dkg burgonyát héjában megfőzünk. Meghámozzuk, petrezselyemmel fűszerezzük. 5 dkg mirelit zöldborsót sós gőzben megpárolunk, 1/2 teáskanál vajjal és petrezselyemmel összekeverjük. 10 dkg lezsírozott sertéskarajt teflonserpenyőben megsütünk, sóval, borssal fűszerezzük. Citromgerezddel díszítjük.( 340 kcal)
Vacsora Szalonnás burgonyasaláta 20 dkg apró szemű burgonyát héjában megfőzünk, kihűlve felnegyedeljük. 4 dkg angolszalonnát teflonserpenyőben ropogósra sütünk, zsírját kiöntjük. 10 dkg jégsalátát tálra rendezünk, ráhelyezzük a burgonyát és 1 fej karikára vágott lilahagymát. Megszórjuk a szalonnapörccel. Ecetes-olajos öntettel meglocsoljuk, 5-6 pirított zsemlekockával meghintjük. (340 kcal)
3. nap Ebéd Mediterrán tojáslepény 20 dkg apró szemű burgonyát héjában megfőzünk, kihűlve felkarikázzuk. 1 csíkokra vágott zöldpaprikát 2 paradicsommal és 1 gerezd fokhagymával 2 teáskanál olajon megpárolunk. Sóval, pirospaprikával ízesítjük. Másik serpenyőben, 1 teáskanál olajon megpirítjuk a burgonyát. Ráhalmozzuk a zöldségeket és leöntjük 1 felvert, fűszerezett tojással. Ha megsült, frissen vágott metélőhagymával meghintjük. (340 kcal)
Vacsora Tavaszi krémtúró 10 dkg tehéntúrót átpasszírozunk és kikeverjük 3 dkg friss sajttal meg 2 kanál joghurttal. Apróra vágott vegyes zöldfűszerekkel ízesítjük. 20 dkg héjában főtt burgonyához kínáljuk. Salátát fogyasztunk hozzá. (330 kcal)
4. nap Ebéd Gyors haltál 20 dkg burgonyát héjában 10 percig főzünk. Meghámozzuk és félbevágjuk. Rátesszük a kukta párolórácsára. Ráfektetjük a friss zöldfűszerekkel beborított halszeletet (15 dkg) és 10 percig lezárva, együtt gőzöljük. Citromkarikákkal díszítve tálaljuk. Fejes salátát kínálunk hozzá ecetes-olajos-mustáros öntettel. (330 kcal)
Vacsora Köményes burgonya 20 dkg burgonyát kuktában, gőzön megpárolunk. Héjastul hosszában kettévágjuk. A vágott felével felfelé tűzálló tálba helyezzük. Ráfektetünk 6 dkg felszeletelt, olvadós sajtot. Köménymaggal megszórjuk, és forró sütőben 10 percig sütjük. Hagymás paradicsomsalátát kínálunk hozzá. (340 kcal)
5. nap Ebéd Burgonya házmester módra 20 dkg apró szemű burgonyát héjában megfőzünk, meghámozzuk. 2 cikkekre vágott paradicsomot kevés olajon megpárolunk. Hozzáadjuk a burgonyát, összepirítjuk, sóval, zöldfűszerekkel megszórjuk. 2 szelet (8 dkg) pulykasonkát teflonserpenyőben megpirítunk, és a paradicsomos burgonyával körítjük. Salátával kínáljuk. (340 kcal)
Vacsora Dán haltál 15 dkg füstölt halat nagyon apróra vágunk. Összekeverjük 1/2 fej kockára vágott hagymával és néhány szál összevágott kaporral. Olajos-almaecetes-mustáros öntettel összekeverjük, borssal meghintjük. 20 dkg főtt burgonyával és tejfölös tormakrémmel körítjük.(350 kcal)
Szétválasztó diéta
A táplálkozástudományi szakemberek állítása szerint a fogyás titka: az ételek szétválasztása. Vagyis mindent ehetünk, csak nem mindegy, hogy mivel. A legfőbb szabály: proteint nem ehetünk szénhidráttal vagy keményítővel.
A testkontroll követői szerint a különböző ételfajták lebontásához különböző emésztőnedvekre van szükség. Ami az egyik ételféleség emésztéséhez alkalmas, az nem feltétlenül jó a másikhoz is. Például a fehérje (mindenféle hús, hal, tojás, tej, sajt, túró) lebontása savas emésztőnedvek jelenlétében megy végbe. A gyomor, ha étel kerül bele, mindig az éppen szükséges összetételű és kémhatású gyomornedvet választja ki. Hagyományos étkezési szokásaink szerint jóformán mindig olyan ételek kerülnek össze, melyek egymással ellentétes kémhatású gyomornedveket igényelnek. Pl. hús–krumpli, hal–rizs, csirke–főtt tészta, tojás–pirítós, sajt–kenyér, tej–kifli. Az ételek megfelelő társításának elve kimondja, hogy a szénhidrátot (a keményítő is az!) tartalmazó ételt nem szabad együtt fogyasztani a fehérjékkel. A proteinről, fehérjéről szinte mindenki tudja, hogy az állati eredetű ételeket értjük rajta: húsok, sajtok, tej. A nagyobb problémát az okozza, hogy mi a különbség a keményítő és a szénhidrát között. A szénhidrát egyszerű, a keményítő összetett cukor. Keményítő az összes zöldség, a burgonya. Szénhidrát a tésztafélék, a rizs, a cukor, a csoki, az aszalt gyümölcsök és valamennyi üdítő.
Fontos tudni, hogy a zöldségek emésztése nem igényel sajátos emésztőnedveket, semleges, savas és lúgos közegben egyaránt lebontódnak. Húst kívánunk? Együnk húst, zöldséggel és salátával! Hagyjuk el mellőle a szokásos köreteket: a krumplit, a rizst, a galuskát, sőt a kenyeret is. A zöldséget is el lehet változatosan készíteni: gyengén megpárolva, állandó kevergetés közben megpirítva, hirtelen kisütve, ízlés szerinti fűszerezéssel. A diéta alapelvei közé tartozik, hogy a nap folyamán délelőtt csak gyümölcs és zöldség, délután állati eredetű (kis mennyiségben) és nagy szénhidráttartalmú növényi élelmiszer is fogyasztható, de csak külön étkezés keretében. Ebédre gyümölcsöt, salátát és zöldséget, vacsorára a zöldséggel együtt valamilyen keményítőtartalmú vagy állati eredetű élelmiszert, vacsora után legalább három órával pedig gyümölcsöt együnk. Olajos magvak, tészta, kenyér, gabonamagvak is megengedhetők ebédre vagy vacsorára.
Szétválasztó diéta, receptek:
Fehérjetartalmú ételek
Keményítõtartalmú ételek
Szénhidráttartalmú ételek
Túródiéta
Kövesse ezt a diétát két héten át, és 7–10 kilót adhat le koplalás nélkül. Az étrendet pontosan tartsa be, így szervezete minden létfontosságú tápanyaghoz hozzájut. Fontos, hogy ne tegyen VAJAT, ZSÍRT, OLAJAT a főzelékbe és a salátára, a teát, kávét pedig édesítőszerrel igya! Alkoholt a kúra ideje alatt egyáltalán ne fogyasszon!
Kövesse a diétát két héten át, majd folytassa normál étkezéssel, de továbbra is ügyeljen arra, hogy kevesebb szénhidrátot (liszt, cukor) fogyasszon. Néhány hét elteltével megismételheti a túródiétát, amennyiben még többet szeretne fogyni.
1. NAP REGGELI: 2 alma vagy narancs, 25 dkg túró, feketekávé EBÉD: 25 dkg túró, feketekávé VACSORA: 25 dkg túró, vegyes saláta, 1 szelet pirítós.
2. NAP REGGELI: 2 alma vagy narancs, 25 dkg túró, feketekávé EBÉD: 2-3 db tojás, főzelék spenótból vagy sóskából (liszt, zsiradék nélkül), 1 narancs, feketekávé VACSORA: 1 szelet marhasült, zöldsaláta.
3. NAP REGGELI: 2 alma vagy narancs, 25 dkg túró, feketekávé EBÉD: 2-3 db tojás, spenót, 1 narancs, feketekávé VACSORA: 2 szelet marhasült, uborka, paradicsom.
4. NAP REGGELI: 2 alma vagy narancs, 25 dkg túró, feketekávé EBÉD: Vegyes saláta, narancs, feketekávé VACSORA: 25 dkg túró, zöldség, 1 szelet pirítós.
5. NAP REGGELI: 2 alma vagy narancs, 25 dkg túró, feketekávé EBÉD: 1-2 db tojás, spenót vagy sóska, feketekávé VACSORA: sült hal (nem panírozott), vegyes saláta
6. NAP REGGELI: 2 alma vagy narancs, 25 dkg túró, feketekávé EBÉD: Gyümölcssaláta (bármennyi) cukor nélkül, feketekávé VACSORA: 1 nagy szelet sült hús, paradicsom, uborka, tea.
7. NAP REGGELI: 2 alma vagy narancs, 25 dkg túró, feketekávé EBÉD: Főtt tyúkhús, paradicsom, főtt káposzta, feketekávé VACSORA: Zöldségleves, narancs vagy alma.
Fantasztikus biodiéta
Egyen bátran akkor is, ha fogyni akar! Mit ehet? Olyan élelmiszereket, amelyek telítenek, de nem hizlalnak. Az egészséges fogyókúra zöldséget, gyümölcsöt és gabonaféléket ír elő. Egyen naponta háromszor, igyon kétszer a speciális italokból, és a fogyás garantálva van.
A zöldség, gabona és gyümölcs alapú diéta azért igen hasznos, mert számos olyan tápanyagot tartalmaz, amely felgyorsítja az anyagcserét. Sokat lehet enni, ám csak a legszükségesebbek épülnek be a szervezetbe, a fölösleges anyagok hamar kiürülnek. Így például minden egyes megevett kiló csak félnek számít. Felezős diétánk egészséges, méregtelenítő hatású, alkalmazásával búcsút mondhat a téli letargiának, a tavaszi fáradtságnak, és persze a kevés kalóriának köszönhetően heti 2-3 fölösleges kilónak is. Mindezt úgy, hogy még élvezi is. Diétánkat a kívánt fogyást követően is célszerű minden hónapban megismételni, hogy fitt maradjon. Azok sem érzik sanyarúnak a havi egyhetes kúrát, akik kedvelik a húst és a nehezebb ételeket. Havonta egy hetet ki lehet bírni egészséges, tápláló, karcsúsító és finom zöldséges étkekkel.
Reggeli
Élénk és életerős lesz tőle
Hét ajánlat közül választhat kedvére:
1. Áfonya joghurttal 4 evőkanál zabpelyhet keverjen össze 15 dkg áfonyával, majd öntsön rá 2 dl sovány joghurtot. 260 kcal, 12 g fehérje, 34 g szénhidrát, 12 g zsír
2. Epres joghurt 4 dkg müzlikeveréket adjon hozzá 2 dl vaníliás joghurthoz, majd keverjen bele 12 dkg epret. 310 kcal, 14 g fehérje, 53 g szénhidrát, 5 g zsír
3. Zöldséges kenyér 2 szelet teljes kiőrlésű kenyérre kenjen 10 dkg krémes túrót, majd tegyen rá 1-1 szelet paradicsomot és uborkát. Újhagymával is megszórhatja. 300 kcal, 3 g fehérje, 44 g szénhidrát, 4 g zsír
4. Gyümölcsös cornflakes 3 dkg cornflakesre öntsön 2 dl sovány tejet, majd szeleteljen bele 1/2 banánt, 10 dkg apróra vágott epret. 260 kcal, 11 g fehérje, 49 g szénhidrát, 3 g zsír
5. Kifli retekkel 10 dkg juhsajtot keverjen össze 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemmel, kaporral és metélőhagymával. Vágja ketté a kiflit, majd kenje meg ezzel a krémmel, a tetejére hónapos retek kerül. 260 kcal, 18 g fehérje, 31 g szénhidrát, 6 g zsír
6. Gyümölcsös túró 10 dkg túrót keverjen össze 1 teáskanál citromlével, 1 teáskanál apróra vágott citromfűvel, adjon hozzá egy apróra vágott narancsot és almát, végül 10 dkg darált mandulát. 250 kcal, 15 g fehérje, 20 g szénhidrát, 6 g zsír
7. Sajtos pirítós 1 szelet teljes kiörlésű kenyeret kenjen meg vékonyan vajjal, és tegyen rá 4 dkg sajtot, 10 dkg apróra szeletelt sárgarépát és pirospaprikát. Borssal, metélőhagymával díszítheti. 270 kcal, 16 g fehérje, 23 g szénhidrát, 12 g zsír
Ebéd
Új erőre kap
Meleg vagy hideg étel – mindegy. Az alábbi hét ételtől garantáltan új erőre kap.
1. Zöldséges egytálétel 20 dkg káposztát, 12 dkg sárgarépát vágjon apróra, majd pirítsa meg 1 evőkanál vajban. Öntse fel 1/2 csésze zöldséglevessel, és főzze 5 percig. Tegyen hozzá 1 evőkanál kefirt, sót, borsot és mustárt, majd 3 dkg reszelt sajtot. Végül szórja meg 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemmel. 320 kcal, 14 g fehérje, 17 g szénhidrát, 21 g zsír
2. Paradicsomos saláta 20 dkg kockára vágott paradicsomot keverjen össze 1/2 evőkanál bazsalikommal, 1 evőkanál olívaolajjal és ecettel. Sóval, borssal fűszerezze. Majd egyenletesen ossza el 5 vékony szelet teljes kiőrlésű kenyérből készült pirítóson. 385 kcal, 11 g fehérje, 60 g szénhidrát, 10 g zsír
3. Krumplis brokkolileves 20 dkg apróra vágott krumplihoz adjon 12 dkg rózsáira szedett brokkolit, öntse fel 3 dl zöldséglevessel, és főzze 8 percig. Majd vegye ki a brokkoli felét, a maradékot turmixolja össze. 1 evőkanál tejfölt, sót, borsot keverjen a püréhez, majd adja hozzá a brokkolit. Végül szórja meg 1 evőkanál pirított napraforgómaggal. 375 kcal, 15 g fehérje, 37 g szénhidrát, 19 g zsír
4. Paprikás tészta 1 kis metélőhagymát, 1/2-1/2 piros és sárga paprikát szeleteljen fel, majd 1 teáskanál olajon pirítsa meg, sózza, borsozza. 1 evőkanál. tejfölt keverjen hozzá, majd főzze fel. 5 dkg tésztát főzzön ki, majd keverje a paprikához. Végül 1 evőkanál reszelt parmezán sajttal szórja meg. 400 kcal, 17 g fehérje, 48 g szénhidrát, 17 g zsír
5. Ananász-tofu saláta 10 dkg salátát szedjen leveleire. 1 szelet ananászt, 10 dkg tofut és 1/2 paprikát vágjon kockára. Keverje össze a salátával. 4 evőkanál citromléből 1 evőkanál olajjal, sóval, borssal és 1 teáskanál cukorral készítsen salátaöntetet, majd önse a salátára. 307 kcal, 15 g fehérje, 29 g szénhidrát, 15 g zsír
6. Krumplisült paradicsommal 25 dkg krumplit nyersen reszeljen le, tegyen hozzá sót, borsot, fokhagymát és kevés lisztet, 1 tojást. Készítsen belőle kis gombócokat, lapítsa le, majd kevés olívaolajon süsse meg mindkét felét. 1 metélőhagymát, 1 gerezd fokhagymát vágjon apróra, majd 1 evőkanál olívaolajon pirítsa meg, tegyen hozzá 4 szeletelt paradicsomot, főzze három percig. Sóval, bazsalikommal ízesítse. 340 kcal, 10 g fehérje, 35 g szénhidrát, 14 g zsír
7. Spárgarizottó 1 apróra vágott hagymát pirítson meg 1 evőkanál. olívaolajon. Tegyen hozzá 5 dkg rizottórizst, pirítsa egy kicsit, majd öntse fel 2 dl zöldséglevessel. Főzze 20 p |